Skip to main content

VIO

(Voorbereidend Instrumentaal Onderwijs)

Na de Clemens Kids volgt het Voorbereidend Instrumentaal Onderwijs, oftewel VIO. Deze opleiding voor kinderen uit groep 3 van de basisschool is bedoeld als voorbereiding op het reguliere opleidingstraject voor een blaas- of slaginstrument. De lessen vinden wekelijks in groepjes plaats en het traject wordt afgesloten met een klein examen.

Met behulp van een keyboard leren kinderen notenschrift, ritmes en het samen spelen van leuke melodie├źn. Hierdoor hebben leerlingen al een muzikale basis op het moment dat zij gaan leren spelen op een echt blaas- of slaginstrument en blijft er in het vervolgtraject meer tijd over om de specifieke kneepjes van het instrument onder de knie te krijgen.

Net als de Clemens Kids treden ook de VIO leerlingen enkele malen op voor publiek, zoals bij de voorspeelmiddag en de grote themaconcerten van de fanfare.

Vlaggendragers

Alle leerlingen die beginnen aan de instrumentale opleiding, maar nog niet meespelen met het korps, gaan als vlaggendragers met de fanfare mee tijdens straatoptredens. Tijdens het VIO-traject krijgen de kinderen daartoe als voorbereiding in het voorjaar een marcheerles. Het meedoen als vlaggendrager is bedoeld om de binding tussen leerlingen en fanfarekorps te versterken en – later in het opleidingstraject – de instroom in het korps te vergemakkelijken.